Nieuws

Nieuws

Werken op Landgoed Boschhoeve

Landschapsbeheer Friesland wil het onderhoud van Landgoed Boschhoeve bij Nijeberkoop nieuw leven in blazen. Dé kans voor mensen die op dinsdags lekker in de natuur willen werken. Ken je iemand die goede voornemens heeft? Wij zoeken nog verschillende vrijwilligers voor een nieuwe te vormen groep, die werkzaamheden in het bos bij Nijeberkoop gaat uitvoeren.   

Over het landgoed
Landgoed Boschhoeve bestaat uit 160 hectare loof- en gemengd bos, heide, ven, agrarisch grasland en akkerland. Het strekt zich uit tussen de riviertjes Linde en Tjonger en is omgeven door landbouwgronden en weidevogelnatuur en bossen. Op een deel van het landgoed bevindt zich natuurboerderij ‘Boeren in het Bos’, waar op een toekomstgerichte, regeneratieve manier voedsel geproduceerd wordt in een bossige omgeving (agroforestry). In dit gebied liggen een aantal poelen waar veel amfibieën en reptielen leven. Al met al een inspirerende omgeving om aan het werk te gaan! In de boerderijwinkel kun je bovendien meteen je wekelijkse boodschappen halen.  

Wie zoeken we?
We zoeken mensen die op de dinsdagen van oktober t/m maart enkele uren per keer, de handen uit de mouwen willen steken. Affiniteit met buitenwerk en een aardige lichamelijke conditie zijn een pré. 

Wat bieden we?
Gezond en nuttig werk in de buitenlucht met andere enthousiaste vrijwilligers. Wij zorgen ervoor dat je tijdens de werkdagen verzekerd bent en dat er gereedschap aanwezig is. Als vrijwilliger van Landschapsbeheer Friesland heb je recht op werkkleding, gezellige en leerzame vrijwilligersbijeenkomsten die georganiseerd worden door Landschapsbeheer Friesland en een kerstattentie.

Heb je belangstelling?
Neem contact op met onze projectbegeleider uitvoering Oege Hiddema via o.hiddema@landschapsbeheerfriesland.nl of via de telefoon (0512-383800). Stel al je vragen aan Oege en kom een keer proefdraaien. 

Nieuwe snoeicursus fruitbomen

Wanneer snoei je een appelboom, perenboom of andere soort fruitboom? Wat is de beste manier van snoeien? Op deze en veel meer vragen geeft expert Auke Kleefstra antwoord tijdens onze (basis)cursus fruitbomen snoeien die in januari weer van start gaat. 

Geslaagd symposium Landschapsbiodiversiteit 2.0

Wat zou de grutto hiervan vinden? 

Dat is de vraag die we onszelf donderdagmiddag 14 november 2024 - onder leiding van gespreksleider Gerard van der Veer - stelden tijdens het Symposium Landschapsbiodiversiteit 2.0 in het Natuurmuseum Fryslân.

Laten we dingen DOEN voor ons landschap en biodiversiteit in plaats van wachten op beleid, daar werd voor gepleit door onder andere Ingrid van de Vegte.

Workshop Heggenvlechten

Zaterdag 15 februari: workshop heggenvlechten in Sondel! 

Heggenvlechten is een eeuwenoud ambacht dat bijna in de vergetelheid dreigde te raken. Een goed gevlochten heg hield het vee binnen en hofkesjongers buiten de deur. Dankzij de workshop 'Heggenvlechten' kunnen liefhebbers van landschap en cultuurhistorie dit natuurwerk weer oppakken. Leer hoe je zelf een levend hekwerk vlecht op zaterdag 15 februari 2025.   

Last call: Bomen en struiken voor boerenerven

Eigenaren van (voormalige) boerenerven opgelet! Er zijn mogelijkheden om nog dit jaar (2024) mee te doen aan het project 'Herstel Agrarisch Cultuurlandschap-Fryslân 2021-2024'. Eén van de maatregelen uit dit project is het vergroenen van boerenerven. Want boerderijen met veel beplanting rondom zijn belangrijke plekken voor insecten, amfibieën, reptielen, zoogdieren en vogels. Daarnaast is een pleats yn it grien natuurlijk een lust voor het oog en bieden bomen op warme dagen schaduw aan het vee. Landschapsbeheer Friesland helpt agrariërs en eigenaren van boerenerven met het vergroenen van hun erf. Dat doen we met hulp van de Provinsje Fryslân en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Zomerreeks over Fries landschapsverleden in LC

Net als voorafgaande jaren schreef de Leeuwarder Courant in samenwerking met Landschapsbeheer Friesland, ook in de zomer van 2024 een reeks mooie verhalen over ús Fryske lânskip.

Broedvogels op boerenerven in kleiweide geteld  

’s Ochtends rond vijf uur, dan moet je erbij zijn, weet vogelkenner Gerrit Tuinstra van Landschapsbeheer Friesland. Rond zonsopkomst zingen de vogels het meest en kan hij - vooral op gehoor - het beste inventariseren welke vogelsoorten er op een boerenerf voorkomen en om hoeveel vogels het gaat. Nog niet eerder werd de stand van broedvogels specifiek op boerenerven in Friesland geïnventariseerd. 

Cursus 'Maaien met de zeis'

Lear seinemeanen op freed 28 juny 2024: geef u op voor de cursus 'Maaien met de zeis'!  

Groeiplekken stinzenflora gezocht!

Wij zijn op zoek naar nog onbekende groeiplekken van stinzenflora in het Friese kleigebied. De bekendste stinzenplanten zijn het sneeuwklokje en de bonte krokus. Het gaat om ongeveer 20 soorten planten die allemaal in het vroege voorjaar bloeien. Wilt u weten welke soorten dat zijn? Kijk dan op de Stinzenfloramonitor

Ontmoet Landschapsbeheer Friesland op BROED!

Noteer zaterdag 11 mei in je agenda, op deze dag móet je naar Alde Leie voor biodiversiteitsfestival BROED

Onze Hoogstambrigades komen graag bij u snoeien!

De vrijwilligers van onze Hoogstambrigades zijn in de periode van oktober tot en met april druk met het snoeien van hoogstamvruchtbomen bij particulieren. In verschillende teams gaan zij op zaterdag op pad. Heeft u ook een of meerdere hoogstamvruchtbomen die u vakkundig gesnoeid wilt hebben? Neem dan contact met ons op. Vooral in de gemeenten Opsterland en Ooststellingwerf is er nog ruimte in de agenda.

Wiep Papenburg bij poel

"Alles ging in goed overleg"

Aldus Wiep Papenburg, deelnemer aan het project Herstel Agrarisch Cultuurlandschap - Fryslân (HAC-F).

Voor ons nieuwste project Herstel Agrarisch Cultuurlandschap - Fryslân (HAC-F) zoeken wij weer deelnemers die (elzen)singels, houtwallen, heggen, en poelen op hun land willen laten aanplanten of herstellen zoals in het werkgebied van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden.