Het Waddenfonds heeft de aanvraag voor het project Van Stinzenplant tot Börgbloumkes goedgekeurd! Dat betekent dat we ons de komende jaren, samen met Landschapsbeheer Groningen en Landschap Noord-Holland, gaan inzetten voor het behoud van stinzenflora in het Waddengebied.
Laat je inspireren tijdens de BROED biodiversiteitsweken in Theaterkerk Nes. Op zaterdag 9 december verzorgen wij de inspiratiesessie Biodiversiteit op en rondom het erf.
Gisteren hebben de ruim 260 deelnemers aan het symposium Landschapsbiodiversiteit een belofte gedaan om het Friese landschap een impuls te geven voor een gezonde toekomst. Met het symposium vierden vier groene organisaties hun jubileum. Als cadeau hadden deze organisaties een bijdrage gevraagd voor het project Gruttoland Tjerkwerd van het Agrarisch Natuurfonds. Tot gistermiddag werd al een bedrag van € 9.500 gedoneerd. Gedeputeerde Matthijs de Vries overhandigde de cheque, inclusief een bijdrage van de provincie Fryslân, aan agrariër Bote de Boer. Het bedrag is goed voor de aankoop van 1.260 m2 extra gruttoland.
Lever je graag een bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van het Friese landschap en heb je affiniteit met landschapsbeheer? Dan maken we graag kennis met jou.
Kinderen van basisschool OBS ’t Holtpad in Nijeholtpade hebben op woensdag 15 november tijdens de provinciale viering Boomfeestdag bomen geplant. Dit deden zij samen met gedeputeerde Matthijs de Vries, wethouder Tom Hartog, voorzitter van de provinciale commissie Boomfeestdag Jan Dijkstra en povinciehoofd van Staatsbosbeheer Bert Hummelen. Landschapsbeheer Friesland hielp mee met de voorbereiding.
In deze video met prachtige beelden, leggen we uit hoe de kennis van het verleden van het landschap kan helpen bij de ruimtelijke opgaven van morgen.
Binnen het project Mei it Ferline Foarút hebben we voor heel Friesland acht gebieden en stempels van landschapstypen met karakteristieke elementen uitgewerkt. In de video van het Stimuleringsfonds leggen onze expert Erfgoed en Cultuurhistorie, Dennis Worst en Peter Hermens van Werkend Landschap de methodiek uit.
Bekijk de video.
Wanneer snoei je een appel- of andere fruitboom? Wat is de beste manier van snoeien? Hoe krijg ik balans tussen groei en bloei? Op deze en veel meer vragen geeft expert Auke Kleefstra antwoord tijdens onze snoeicursus Fruitbomen (basis).
Landschapsbeheer Friesland bestaat dit jaar 40 jaar. Dit vieren we samen met drie andere jubilerende groene organisatie tijdens een symposium over landschapsbiodiversiteit.
Onze directeur Wiebe Bouma in het ondernemersmagazine Kijk op het Noorden: “Landschapsbeheer Friesland behoudt, verbindt en vernieuwt: onze diverse cultuurlandschap is ons grootste goed’.
Het snoeiseizoen is begonnen dus de Hoogstambrigades gaan weer aan de slag! Afgelopen zaterdag lieten inze hoogstambrigadiers zich inspireren in de prachtige tuin van de Dekema State. Van snoeiexperts Auke Kleefstra en Wim Hoogendam leerden zij de fijne kneepjes van het snoeien van leifruitbomen. Deze bomen snoei je meerdere keren per jaar.
Zijn er bij u in de buurt nog wilgen die geknot moeten worden of klussen in de buurttuin, het voedselbos of andere groene klussen waar u graag met een groepje mee aan de slag gaat? Kunt u nog wat extra handjes én gereedschap gebruiken? Dan is meedoen aan de Natuurwerkdag op zaterdag 4 november 2023 een kans!
Meld uw locatie vóór maandag 16 oktober aan op de landelijke website van de Natuurwerkdag. Landschapsbeheer Friesland zorgt voor gereedschap en/of andere hulpmiddelen en misschien gaan enthousiaste vrijwilligers dan wel bij u aan de slag!
Wilde bomen en struiken vormen de basis van de biodiversiteit. Veel van deze bomen en struiken dreigen te verdwijnen. Door goed beheer van de laatste groeiplaatsen is het mogelijk deze trend te keren en de populaties wilde bomen en struiken in Nederland weer te laten groeien. Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hebben de adviesbureaus ‘Wilde Bomen’ en Ecologisch Adviesbureau Maes in samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland `Attentielijsten bedreigde wilde bomen en struiken` opgesteld. Deze lijsten geven een overzicht van de bedreigde wilde boom- en struiksoorten per provincie en tips voor beheer. Op de lijst van Friesland staat bijvoorbeeld een aantal soorten wilde rozen, waaronder de viltroos, en daarnaast de jeneverbes en verschillende soorten meidoorns. Hotspots waar deze soorten nog veel voorkomen zijn de Waddeneilanden en de Noardlike Fryske Wâlden.