Wat zou de grutto hiervan vinden?
Dat is de vraag die we onszelf donderdagmiddag 14 november 2024 - onder leiding van gespreksleider Gerard van der Veer - stelden tijdens het Symposium Landschapsbiodiversiteit 2.0 in het Natuurmuseum Fryslân.
Laten we dingen DOEN voor ons landschap en biodiversiteit in plaats van wachten op beleid, daar werd voor gepleit door onder andere Ingrid van de Vegte.
Wandelprofessor Zef Hemel voegde daar nog aan toe: DROOM groot. Hoe krachtiger je dromen, hoe beter je zult vinden wat er al is.
Boeren als Bote de Boer, Jaring Brunia en Pieter van der Valk zijn al jaren bezig met DROMEN en DOEN. Maar ook de aanwezige burgers dragen hun steentje bij. Uit de enquete die vooraf werd verzonden, bleek dat ook de meeste aanwezigen dagelijks duurzame keuzes maken, variërend van het kopen van lokaal geproduceerd voedsel tot het creëren van 'rommeliger' tuinen. In de boom hieronder zijn enkele 'good habits' van de aanwezigen terug te vinden.
Iris Nutma werd benoemd tot landschapsambassadeur. Komend jaar geeft zij een stem aan it Fryske lânskip en daar zijn wij als groene bondgenoten heel blij mee!
Dit symposium werd georganiseerd door Froukje Hernamdt (Natuurmuseum Fryslân), Hans van der Werf (FMF), Romke Klevering (Sovon Vogelonderzoek Nederland) en Wiebe Bouma (Landschapsbeheer Friesland).
Dank aan iedereen die aan deze middag meewerkte, die meedacht en meepraatte! Alleen samen kunnen we de biodiversiteit in ons landschap herstellen.
Hoe zag het programma eruit?
- Hoogleraar Zef Hemel wandelt met inwoners van Noord-Nederland door de regio om inzichten te verkrijgen in perspectieven voor het noorden. Hij vertelde over zijn bevindingen om in Fryslân het verleden met de toekomst te verbinden om zo rurale en urbane regio's te herontwikkelen en te revitaliseren.
- Ingrid van de Vegte was 8 jaar lang directeur bij het Fries Sociaal Planbureau en is nu voor zichzelf begonnen als kwartiemaker Fries Energiehuis. Hiermee wil zij collectieve initiatieven van onderop ondersteunen om de energietransitie te versnellen. Van de Vegte plaatste de bevindingen van professor Hemel in perspectief en ging in de op de transitietheorie.
- Boeren Jaring Brunia en Pieter van der Valk gingen met elkaar in gesprek over de worsteling van de Friese boer met landschapsbiodiversiteit. Beide boeren zijn innovatief en volop in transitie. Naast het werk op zijn biodynamische boerderij coacht Brunia collega-boeren bij het vinden van de juiste weg. Ondertussen is Van der Valk naast zijn bedrijf bezig met grondverbetering via coöperatie Agricycling en heeft hij onlangs grondcoöperatie Rijkdom opgericht. Toch is er soms een tweespalt tussen hun idealen en de praktische uitvoerbaarheid van hun plannen.
Welke discussiegroepen waren er?
Na de introducties van bovenstaande sprekers, gingen we in subgroepen in petear om te discusseren over de thema's:
1. Groene bondgenoten
Hoe kun je de belangen van het landschap beter behartigen? Jan Boelen, oud DLG-er en lid van de klankbordgroep Landschap-Sintrale As, vertelde over zijn ervaringen bij de aanleg van de Sintrale As tussen Dokkum en Leeuwarden. De landelijke IVN, natuur- en milieu- en landschaps-(beheer)organisaties zijn nu bezig een kennisnetwerk te vormen van burgers die natuur-, landschaps- en biodiversiteitsbelangen meenemen in lokale ontwikkelingen en gebiedsprocessen.
2. De transitie begint bij jezelf
We leven middenin veranderende tijden. Ingrid van de Vegte heeft uitgelegd hoe transitie werkt en heeft het volgende inzicht met ons gedeeld: de toekomst is er al, elk stapje dat je maakt is een bijdrage aan die toekomst. We willen van groei naar....bloei én aandacht voor de brede welvaart. Maar hoe doen we dat dan? Loslaten wat we deden of anders vasthouden? Met meer inzicht in de veranderingen komt de toekomst dichterbij. Deze discussie werd geleid door Hans van der Werf (Friese Milieu Federatie).
3. Veranderd landschap
In de inleiding vertelde Zef Hemel over zijn kijk op het Friese landschap, een landschap dat in transitie is. Hoe komt het met ons dierbare Fryske lânskip? Volgens de hoogleraar is wandelen een vorm van activisme. Niet activisme als protest, want wandelen leidt tot aanvaarding. Aanvaarding is echter iets anders dan onverschilligheid. Deze discussiegroep werd geleid door Wiebe Bouma (Landschapsbeheer Friesland).
4. Takomst fan it boerelân
Een discussie over de tweespalt tussen het ideaal van een prachtig biodivers landschap en de praktische uitvoerbaarheid daarvan voor boeren die dat landschap bewerken en ervan moeten leven. Wat zijn volgens jou belangrijke keuzes die hierin gemaakt moeten worden? Welke acties kunnen we ondernemen voor de takomst fan it boerelân? Deze discussie werd geleid door Romke Kleefstra (SOVON) en Froukje Hernamdt (Natuurmuseum Fryslân).
De aanwezigen én de mensen die niet aanwezig konden zijn, krijgen nog een mailing over hoe we als Groene Bondgenoten kunnen optrekken om met elkaar meer invloed uit te oefenen op onze leefomgeving, met als doel: het verbeteren van de biodiversiteit in het Fryske lânskip.
Wat zijn jouw good habits die je graag wilt delen?