Nieuws

Nieuws

15e editie jeugdeducatieproject Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden van start

“Het is belangrijk om je niet alleen vandaag, bewust te zijn van het bijzondere landschap waarin we ons bevinden.” Met deze woorden opende wethouder Soepboer van de gemeente Noardeast-Fryslân de 15e editie van het jeugdeducatieproject van de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden. Landschapsbeheer Friesland werkt al vijftien jaar mee aan dit programma. De opening vond plaatst op de boerderij van Boer Brandsma in Kollumerzwaag die ook bij de eerste editie in 2008 betrokken was. Boer Brandsma “Dit jeugdeducatieproject heeft alles in zich wat een project moet hebben. Kinderen zien en ontdekken in praktijk het landschap.” 

De kinderen, waaronder ook kinderburgemeester Ruben van der Veen, van de CBS Prins Bernhardschool uit Kollum begonnen vol enthousiasme aan de dag waarbij ze onder leiding van medewerkers van Landschapsbeheer Friesland mogen snoeien met echte stokzagen, op zoek gaan naar beestjes en een creatieve natuuropdracht doen. 

De komende maand gaan 40 schoolklassen uit het werkgebied van vereniging Noardlike Fryske Wâlden de boer op. Bijna 1.000 basisschoolleerlingen in de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Smallingerland gaan aan de slag met het lesprogramma ‘Takomst foar in unyk Lânskip’. Al vijftien jaar leren schoolkinderen uit de groepen 7 en 8 waarom en hoe de boeren ieder jaar de elzensingels en houtwallen in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden onderhouden.

Het lesprogramma wordt vanaf 2008 georganiseerd en is een samenwerkingsproject van vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Landschapsbeheer Friesland en de centra voor Natuur- en Milieueducatie De Naturij, Pingo & Pet en De Klyster. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, en de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Smallingerland, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân.

 

Foto: Vereniging Noardlike Fryske Wâlden