Nieuws

Nieuws

Wethouder Max de Haan doet mee met veldwerkdag in de Noardlike Fryske Wâlden

Wethouder Max de Haan doet mee met veldwerkdag in de Noardlike Fryske Wâlden

Hoe verspreiden de zaadjes van een els? Wat eet een elzenhaantje? Welke beestjes leven er in een sloot? Dit en meer leren de leerlingen van groep 7 en 8 tijdens de veldwerkdag van het lesprogramma ‘Takomst foar in unyk Lânskip’ Noardlike Fryske Wâlden. Tijdens dit programma helpen zij ook de boer, een beheerder van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, met het snoeien van de elzensingels en houtwallen. Op maandag 30 augustus 2021 zagen Max de Haan, wethouder Achtkarspelen en Albert van der Ploeg, voorzitter van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden hoe de leerlingen van OBS It Holdersnest uit Harkema aan de slag gingen en hielpen zij mee met het snoeien. Dit gebeurde bij de familie Sikkema in Harkema.

In augustus en september beleven in totaal bijna 1.000 leerlingen van groep 7&8 van de basisscholen in Noordoost-Friesland op deze manier een onvergetelijke veldwerkdag. Op school leren zij nog meer over het landschap, de Wâldpyken en de biodiversiteit.

Educatieproject ‘Takomst foar in unyk lânskip’

Dit jaar is de 11e editie van dit lesprogramma dat sinds 2008 bestaat. Het programma is een samenwerkingsproject van vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Landschapsbeheer Friesland en de centra voor Natuur- en Milieueducatie De Naturij, Pingo & Pet en De Klyster. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, de Postcodeloterij en de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Smallingerland, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân.