Gerard combineert in zijn werk én vrije tijd graag het nuttige met het aangename. In zijn geval betekent dat: wielrennen of hardlopen door het Friese cultuurlandschap en onderweg nog vogels spotten ook. Zo kun je de sportieve landschapsbeheerder tegenkomen bij onder andere de Slachtemarathon en de Elfstedenfietstocht. In 2022 studeerde Gerard af als landschapshistoricus aan de RUG, met een afstudeeronderzoek over greppelland. Hij is er één uit het 'leger' van hoogleraar Landschapsgeschiedenis Theo Spek. Samen met nog een aantal andere afgestudeerden kwam hij bij Landschapsbeheer Friesland terecht. Daarnaast doet hij in het voorjaar vaak werkzaamheden voor het Kenniscentrum Akkervogels.
Kiek om dy hiene
Dat is het Bildte advies van Gerard. Letterljk vertaald: 'kijk om je heen' als je je door het Friese landschap beweegt!
Greppelland en meer
Als projectmedewerker houdt Gerard zich bezig met het opstellen van erfbeplantingsplannen, met het monitoren van broedvogels en uiteraard is hij betrokken bij het project 'Greppelland' dat zich afspeelt in de voormalige gemeente Baarderadiel in de Greidhoeke en het veenweidegebied Aldeboarn-De Deelen. Vanwege zijn afstudeeronderzoek over dit onderwerp, had hij al veel kennis over de geschiedenis en de werking van greppelland en dat is handig voor de projectleiders met wie hij samen aan het project werkt. Onlangs gaf hij er een presentatie over bij RCE (Rijsdienst voor Cultureel Erfgoed) in Amersfoort.
Landschap herstellen
Gerard vind het leuk om bij mensen op het erf te komen en hen te helpen met een inrichtingsplan voor hun tuin. De ene keer gaat het om een erf bij een statige boerderij die niet meer als zodanig in gebruik is, de andere keer zit hij bij een intensieve boer aan de keukentafel. 'D'r is ek de lêste tritich jier best noch in soad fan it Fryske kultuurlânskip ferlenne gient', vertelt Gerard, 'moai dat wy mei projekten as Herstel Agrarisch Cultuurlandschap - Fryslân no wer âlde lânskipselementen herstelle kinne op útienrinnende plakken troch de hiele provinsje'.
Erfbeplantingsplan voor monumentale state
Zo kwam hij in de winter van 2023-2024 bij de familie Koopmans terecht. Net buiten Sint Johannesga zijn zij bezig een monumentale boerderij uit 1761 in ere te herstellen. Zij meldden zich aan voor een erfbeplantingsproject van Landschapsbeheer Friesland. Gerard: 'Faaks sjochst by grutte ferbouwingen dat minsken earst it hûs hielendal opknappe, mar at se dan oan de tún ta binne, is't jild op en dan bliuwt dat derby'. Bij de Greevelink Zathe ging het anders: naast de gerestaureerde voorgevel staat niet alleen een oude eik te pronken, maar ook een nieuw aangeplante rode beuk, verschillende fruitbomen, vele bessenstruiken en een heg van inheemse soorten als meidoorn, sleedoorn en hondsroos. De familie Koopmans is tevreden over de samenwerking met Gerard: 'At dit projekt net op ús paad kommen wie, hiene we de tún noch net oanpakke kinnen, Gerard hat ús goed adfys jûn en mei ús meitocht'.
Paspoort
Naam: Gerard Westerhuis
Werkzaam bij Landschapsbeheer Friesland: Sinds april 2023
Studie: Landschapsgeschiedenis
Passie: Vogels en wielrennen