Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Erfgoed en beleving Wandelen en fietsen in Friesland

Friesland is een provincie met een uniek karakter en vele verschillende landschapstypen. Een ideale provincie om te wandelen of te fietsen. Landschapsbeheer Friesland heeft veel projecten ontwikkeld om het Friese landschap nog toegankelijker te maken voor de recreant door bijvoorbeeld wandelpaden te herstellen of de Friese historie nog meer beleefbaar te maken.

Hieronder vindt u mooie wandel- en fietsroutes, wandelprojecten of andere wandelactiviteiten in Friesland. 

Kom even tot rust tijdens een wandel- of fietstocht en bekijk het Friese landschap met andere ogen met ‘de twaalf stekjes van Noordoost-Friesland’. De twaalf stekjes zijn unieke zitplaatsen waar je tijdens het wandelen of fietsen even kunt rusten, waar je van het landschap kunt genieten en waar je mensen kunt ontmoeten.

Zoekt u een wandel- of fietsroute langs een stukje Friese geschiedenis? Landschapsbeheer Friesland heeft samen met vele betrokkenen onderdelen van de Friese Waterlinie herstelt en een routekaart ontwikkeld die u langs de linie leidt.

Ook langs Friese Waterlinie kunt u opzoek naar bijzondere plekken en verstopte ‘schatkisten’ aan de hand van coördinaten en uw gps-ontvanger of smartphone. Geocaching wordt in Nederland steeds populairder. In Friesland liggen al zo’n 2000 schatkistjes verstopt; in vaktermen worden ze ook wel caches genoemd. Landschapsbeheer Friesland wil met geocaching mensen op een avontuurlijke manier kennis laten...

Landschapsbeheer Friesland werkt aan het toegankelijk en beleefbaar maken van het landschap voor wandelaars. Er zijn in verschillende projecten om ommetjes, paden, routes en netwerken van paden te creëren om het de wandelaar naar de zin te maken. Een van de projecten is 'Waddenwandelen". 

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora